Klinika zobrazovacích metod 2. LF UK FN Motol

Z kapacitních důvodů nebude možné snímkovat pacienty se žádankou vystavenou jinde, než ve FN Motol.

Z kapacitních důvodů nebude možné na dětské části KZM vyšetřovat pacienty se žádankou vystavenou jinde, než ve FN Motol.

Kromě speciálních vyšetření:

  • kostní věk
  • scanografie dolních končetin
  • snímky páteře na dlouhý formát

Základní informace

Požadavky na odesílání snímků do ePACS zasílejte na e-mail: epacs@fnmotol.cz

Provozní doba pro ambulantní provoz: Po-Pá 7:00 – 15:00

Dospělá část KZM provedla v roce 2021 celkem 306 647 vyšetření, z toho:

  • skiagrafické a skiaskopické vyšetření – přes 154 000
  • kontrastní skiaskopické vyšetření trávicí trubice a urogenitálního traktu – 1120
  • UZ vyšetření – kolem 9 000
  • CT vyšetření – přes 25 000
  • MR vyšetření – kolem 10 000

Dětská část KZM provedla v roce 2021 celkem 57 538 vyšetření, z toho:

  • skiagrafické a skiaskopické vyšetření – 35783
  • UZ vyšetření – 15 303
  • CT vyšetření – 2504
  • MR vyšetření – 3417
  • zubní CT – 495

Historie kliniky

Rentgenové pracoviště ve FN v Motole založil a dlouho vedl jeden z nestorů české radiologie prof. MUDr. Slavoj Věšín, DrSc. Po otevření monobloku dětské části FN Motol v roce 1978 stanula v čele radiodiagnostického oddělení doc. MUDr. Eva. Kolihová, CSc. Pod jejím vedením se oddělení stalo předním centrem pediatrické radiologie u nás. V roce 1990 se stal vedoucím radiodiagnostického oddělení prof. MUDr. Stanislav Tůma, CSc., kterému se v roce l992 podařilo získat pro oddělení statut kliniky. V roce l997 byla dokončena výstavba modrého pavilonu a Klinika zobrazovacích metod se díky vybavení nejmodernějšími výkonnými přístroji stala pracovištěm špičkové úrovně. V letech 1999 – 2007 byl přednostou Kliniky zobrazovacích metod prof. MUDr. Jiří Neuwirth,CSc. Od října 2007 je přednostou Kliniky zobrazovacích metod prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc. Klinika zobrazovacích metod se stala plně digitalizovaným pracovištěm, většina přístrojů byla vyměněna za nové špičkové přístroje. Do provozu byl uveden přepis diktovaného slova pro každého lékaře. Pracoviště v současnosti umožňuje komplexní provádění veškerých diagnostických a terapeutických postupů u dětských a dospělých pacientů. Na podzim 2011 bylo otevřeno nové dětské diagnostické centrum, které je kompletně vybaveno, včetně přístroje CT a MR. Toto pracoviště v současnosti patří k nejmodernějším pracovištím tohoto druhu v Evropě.

Skiaskopicko-skiagrafické oddělení pro dospělé

Objednávání pacientů na skiaskopická vyšetření:

Tel.:  224 438 183

Vedoucí lékař

MUDr. Michal Polovinčák
Tel.: 224 438 153
E-mail: michal.polovincak@fnmotol.cz

Za rok 2021 provedlo oddělení asi 31 000 skiagrafických vyšetření a 1120 skiaskopických vyšetření trávicí trubice, urogenitálního traktu a intervenčních výkonů. Skiaskopické pracoviště je vybaveno dvěma sklopnými stěnami. Skiagrafické pracoviště je plně digitalizované.

Skiagrafické a skiaskopické vyšetření pracují s rentgenovým zářením, které proniká tkáněmi lidského těla a umožňuje zobrazení hlubších anatomických struktur. Vyšetření s kontrastní látkou slouží ke zviditelnění struktur, které se na klasickém snímku nezobrazují – duté orgány, cévy.

Příprava před vyšetřením:

RTG polykacího aktu, pasáž horním GIT – 8h před vyšetřením nejíst, nepít, nekouřit

RTG irrigografie tlustého střeva

  • Příprava přípravkem Fortrans dle instrukcí indikujícího lékaře.
  • Od půlnoci před vyšetřením nejíst, nepít a nekouřit.
  • Pokud Vám byl během vyšetření podán Buscopan, můžete mít přechodně neostré vidění či závrať, a v takovém případě do ústupu těchto příznaků nemůžete řídit auto. Je vhodnější na vyšetření dorazit veřejnou dopravou či se zajištěným odvozem.

RTG defekografie

  • Příprava přípravkem Fortrans dle instrukcí indikujícího lékaře.
  • Od půlnoci před vyšetřením nejíst, nepít a nekouřit.
  • Před vyšetřením dostanete k vypití baryovou kontrastní látku pro lepší vizualizaci kliček tenkého střeva během vyšetření. Dostavte se proto s dostatečným předstihem (alespoň 30 minut).

Uretrocystografie (UCG) – není nutná příprava, ideálně prázdný močový měchýř

Skiaskopie bránice – není nutná příprava

Kostní diagnostika dospělých

Vedoucí lékař

MUDr. Alena Mazáková
Tel.: 224 438 189, 224 438 154
E-mail: alena.mazakova@fnmotol.cz

Za rok 2021 provedlo oddělení přes 123 000 výkonů skiagrafických a skiaskopických. Zaměřuje se na kostní diagnostiku, ale v rámci tohoto oddělení se provádějí i základní RTG vyšetření hrudníku, břicha a vedlejších nosních dutin (VDN). Skiagrafické a skiaskopické vyšetření pracují s rentgenovým zářením, které proniká tkáněmi lidského těla a umožňuje zobrazení hlubších anatomických struktur.

Skiagrafické pracoviště je plně digitalizované. Jeden z přístrojů s přímou digitalizací je určen pro pacienty traumatologie a urgentního příjmu, jeho výhodou je možnost snímkování nepohyblivých pacientů na speciálním snímkovacím lůžku bez nutnosti polohování pacienta. Jeden z přístrojů je možno využít ke snímkování celé páteře a končetin jednou expozicí – jedním snímkem.

Velkou částí z provedených výkonů jsou skiaskopická vyšetření na operačních sálech – traumatologie, spondylochirurgie, ortopedie, neurochirurgie.

Celotělová denzitometrie

Objednávání pacientů (evidence):

Tel.: 224 438 133, 224 438 124

Přístrojové vybavení:

Naše oddělení je od roku 2019 vybaveno nejnovějším přístrojem Hologic HORIZON A, na měření BMD u dospělých a dětí, u pacientů hospitalizovaných i ambulantních.

Jde o celotělový denzitometr vybavený otočným ramenem. Mezi významné inovace oproti předchozím řadám patří detektorové pole s gadolinium-sulfoxylátovými snímači které se vyznačují vysokým odstupem signál-šum a tím zajišťují vysokou zobrazovací kvalitu snímků zvláště u aplikací využívající při snímání pouze jednu energii rentgenového paprsku. Tyto přístroje splňují veškeré požadavky jak pro klinická vyšetření, tak i pro vědecko-výzkumnou činnost a respektují nejnovější trendy v kostní denzitometrii. Vyznačují se vysokou přesností a opakovatelností měření (méně než 1% ve smyslu „precision“ a „accuraccy“), malou radiační zátěží a vysokým komfortem pro pacienta i obsluhující personál.

Na přístroji je možné měřit BMD na L páteři, femurech, předloktích a celém těle. U dětí je možné přepočítat BMD ke kostnímu věku. Kromě osteoporózy měříme složení tělesných tkání, BMI, FMI, VAT (predikce množství viscerálního tuku). Kromě těchto základních měření je možné snímání laterálního snímku hrudní páteře při poloze vleže bez polohování pacienta, snímání atypických fraktur femuru a měření BMD kolem TEP. Přidanou hodnotou při měření osteoporózy je vybavení přístroje softwarem na měření TBS a HSA, které zpřesňují vyhledávání pacientů se zvýšeným rizikem osteoporotických fraktur.

Intervenční radiologie

Objednávání pacientů (evidence):

Tel.: 224 438 178

Vedoucí lékař

MUDr. Radek Pádr, MHA
Tel.: 224 438 157, 224 438 100
E-mail: radek.padr@fnmotol.cz

Prováděné výkony:

  • Celé spektrum endovaskulárních výkonů na celém tepenném i žilním systému včetně portální řečiště, vyjma srdce. Jsou léčeni dospělí i dětští pacienti.
  • Nejčastějším endovaskulárním výkonem jsou perkutánní transluminální angioplastiky (PTA) dolních končetin a viscerálních tepen. Dále mechanické a aspirační trombektomie při plicní embolii či embolické CMP, lokální trombolýzy tepen i žil, ošetření cévních hemodialyzačních přístupů, embolizace při krvácení (GIT, hemoptýzy, poúrazové a iatrogenní poranění).
  • Jako jediné pracoviště rutinně provádíme endovaskulární řešení chronických žilních uzávěrů.
  • Kombinované výkony ve spolupráci s Klinikou kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol.
  • Nevaskulární intervence v celém rozsahu.

Lékaři oddělení angiografie přednášejí na národních a mezinárodních kongresech, které též organizují a spoluorganizují.

Výpočetní tomografie pro dospělé

Požadavky na odesílání snímků do ePACS zasílejte na e-mail: epacs@fnmotol.cz

Objednávání pacientů (CT evidence):

Tel.: 224 438 185

Vedoucí lékař

MUDr. Radim Pavlík
Tel.: 224 438 186
E-mail: radim.pavlík@fnmotol.cz

Prováděná vyšetření:

V roce 2021 oddělení provedlo přes 25 000 vyšetření.

Celé spektrum diagnostických a intervenčních/terapeutických výkonů pro hospitalizované i ambulantní pacienty. Kromě běžných vyšetření jako je CT hlavy, krku, hrudníku, břicha a malé pánve, páteře a končetin provádíme i specializovaná vyšetření jako je CT srdce, CT koronarografie, CT kolografií, CT virtuální bronchoskopie, dentální CT.

Oddělení úzce spolupracuje s pneumologickou a chirurgickou klinikou při sledování pacientů před a po transplantaci plic.

Z intervenčních výkonů provádíme kořenové obstřiky bederní a krční páteře (PRT), bioptické odběry vzorků pro histologické vyšetření, drenáže tekutinových kolekcí a pneumothoraxů, tumorózní ablace (např. RFA), chemické sympatektomie.

Příprava před vyšetřením:

  • 4 hodiny před CT vyšetřením s podáním kontrastní látky nepít, nejíst, nekouřit.
  • Den před a po vyšetření pijte dostatečné množství tekutin.
  • Před CT kolografií je nutné podání přípravku k vyprázdnění tlustého střeva (viz CT kolografie).

Přístroje:

  • Siemens Somatom Force
  • Toshiba Aquilion One Next Generation
  • Toshiba Aquilion Prime

Fotogalerie

CT kolonografie

Objednávání pacientů (CT evidence):

Tel.: 224 438 185

Příprava před vyšetřením:

Tři dny před vyšetřením jsou nutná dietní omezení k zamezení přísunu nestravitelných zbytků potravin do tlustého střeva.

  • Od 3 dnů před vyšetřením – vynechte potraviny s vysokým obsahem nestravitelných zbytků (celozrnné pečivo, zelenina a ovoce se slupkami nebo zrnky včetně hroznů, kiwi, jahod, rybízu, angreštu apod.)
  • Den před vyšetřením – zůstaňte již bez jídla, do večera pouze bezezbytková strava s čirými tekutinami (voda, minerální nápoje, bujóny, vývary, čiré džusy, zmrzlina bez oříšků či jiných součástí).
  • Léky bez omezení. (V případě cukrovky se poraďte o vhodné stravě k zamezení hypoglykémie s lékařem).

Den před vyšetřením je nutné zahájit označení zbytkové stolice kontrastní látkou (k její spolehlivé identifikaci, pokud zůstane částečně přítomna i po očištění).

Obdržel(a) jste 250 ml kontrastní látky Micropaque CT. Užijte ji následujícím způsobem.

  • Ráno vypijte 100 ml Micropaque CT rozředěný ve sklenici vody.
  • Okolo oběda vypijte 100 ml Micropaque CT rozředěný ve sklenici vody.
  • Kolem 17. hodiny vypijte 50 ml Micropaque CT rozředěný ve sklenici vody.

Odpoledne až večer před vyšetřením je nutné očištění tlustého střeva (k eliminaci většiny stolice).

  • Po vypití Micropaque CT okolo 17. hodiny začnete popíjet roztok Fortransu (celkem 4 litry do půlnoci) nebo Magnésiumsulfátu (250ml, s neomezenou konzumací jiných čirých tekutin).
  • Od této doby se zdržujte poblíž toalety.

V den vyšetření zůstaňte na lačno (v případě cukrovky se poraďte s lékařem).

Průběh vyšetření:

  • Po příchodu na pracoviště obdržíte poslední roztok kontrastní látky sloužící k označení zbytkové tekutiny přítomné ve střevě. Vlastní vyšetření proběhne cca 2 hodiny po jejím vypití.
  • Zdravotní sestra Vás pozve do kabinky, abyste se připravili na vyšetření. Po vyzvání se v kabince svlečete do půli těla a odložíte kovové ozdoby z krku a hrudníku.
  • Položíte se na záda na vyšetřovací stůl. Zavedeme vám kanylu do žíly na horní končetině.
  • Bude Vám nitrožilně podána látka (Buscopan), která uvolňuje napětí tlustého střeva. Výjimečně může být podání této látky na základě jiných onemocnění zváženo.
  • U některých pacientů může být během vyšetření podána kontrastní látka i nitrožilně. Dle indikace vyšetření.
  • Na vyšetřovacím stole Vám radiologický asistent zavede do konečníku rourku, kterou se bude plnit tlusté střevo plynem. Při důkladném naplnění, které může být subjektivně pociťováno jako výraznější tlak, proběhne vlastní CT vyšetření na zádech a na břiše s podložením hrudníku. V některých případech může být vhodné zopakovat nebo doplnit ještě další polohu, pro přesnější výsledné hodnocení.
  • Celou dobu vyšetření vás budeme sledovat přes sklo z vyšetřovací místnosti. V přístroji je zabudováno oboustranné komunikační zařízení, které Vám umožňuje kdykoliv na nás promluvit. Celý další postup vyšetření Vám budeme přes tento systém sdělovat – Vás prosíme o absolutní klid bez pohybů a na vyzvání zadržet dech na 10 sekund. Celé vyšetření trvá  přibližně 15 minut.
  • Při aplikaci kontrastní látky můžete cítit teplo, pocit pomočení (k pomočení nedochází, je to jen pocit), dále můžete cítit pocit kovové chuti v ústech. V případě bolesti v místě zavedené kanyly či jiných nepříjemných pocitech ve smyslu škrábání v krku, otoku tváře, horka v tváři, pocitu na zvracení, kýchání nás ihned slovně upozorněte.
  • Ačkoliv CT přístroj je velmi prostorný a většina pacientů snáší vyšetření velmi dobře, pokud trpíte klaustrofobií, upozorněte nás na to předem, pokusíme se Vám dát dostatečný prostor k adaptaci. Můžete si sebou vzít masku na oči, kterou si můžete během vyšetření nechat na tváři.

Po vyšetření:

  • Pokud Vám byl podán Buscopan, můžete mít přechodně neostré vidění či závrať, a v takovém případě do ústupu těchto příznaků nemůžete řídit auto. Je vhodnější na vyšetření dorazit veřejnou dopravou či se zajištěným odvozem.

Výsledky vyšetření nejsou k dispozici ihned po vyšetření, je nutný čas pro zhotovení obrazové dokumentace a morfologické a funkční vyhodnocení. Vaše výsledky odešleme konkrétnímu lékaři, který je podepsán na Vámi přinesené žádance (tzv. indikující lékař).

CT koronarografie

Objednávání pacientů (evidence CT):

Tel.: 224 438 185

CT koronarografie je vyšetření umožňující zobrazit stav srdečních tepen pomocí výpočetní  tomografie (jedná se o RTG záření) s použitím jodové kontrastní látky.

Srdce je neustále se pohybující orgán, a k dosažení optimální kvality vyšetření potřebujeme eliminovat nežádoucí nepravidelnosti jeho pohybu. K zobrazení srdečních tepen je nutné snížit frekvenci srdce pod 60 úderů za minutu. V některých případech, po zvážení všech okolností, Vám proto může být do žíly aplikovat lék ke snížení srdeční frekvence (zpomalení srdce) ze skupiny Beta-blokátorů. K zvětšení průsvitu srdečních tepen Vám bude aplikován lék Nitroglycerin ve spreji – 2 střiky pod jazyk.

Příprava před vyšetřením:

Příprava den před vyšetřením:

  • Vyhněte se konzumaci nápojů obsahujících kofein (káva, čaj, kola) a konzumaci čokolády
  • Dbejte o pitný režim (neslazené, nesycené nápoje)

Příprava v den vyšetření:

  • 4 hodiny před vyšetřením již nejezte, povolené je pití jen čisté neperlivé vody
  • V den vyšetření se vyhněte intenzivnější sportovní aktivitě

Příprava pro ženy:

  • V případě, že máte podezření, že byste mohla být těhotná, vyšetření nepodstupujte a termín zrušte
  • V případě nepotvrzení těhotenství se přeobjednejte na jiný termín (nejlepší termín je v průběhu prvních 10 dní od předpokládaného začátku menstruace).

Příprava pro muže:

  • V případě, že užíváte léky na erektilní dysfunkci (např. Viagra a podobné) – tyto léky neužívejte 24 hod. před a následující dva dny po vyšetření z důvodu možné nežádoucí kumulace účinků léku na srdce

Užívání dalších léků pro ženy i muže:

  • V případě, že užíváte Metformin, požádejte Vašeho lékaře o vyšetření funkce ledvin a k CT vyšetření se dostavte s jeho výsledkem.
  • Pokud trpíte alergií na jodovou kontrastní látku, tyreotoxikózou, těžkou aortální stenózou, selháním srdce či AV blokádou neprodleně o tom informujte personál na CT pracovišti.

Kde nás najdete:

  • Na oddělení Kliniky zobrazovacích metod (modrá budova, uzel A, patro minus 1) se dostavte 30 minut před vyšetřením.
  • Se žádankou od Vašeho lékaře se dostavte na evidenci KZM, kde budete zapsáni do informačního systému. Poté vyčkejte v čekárně přes hlavní chodbu – je označena CT3.

Od našeho personálu ještě před samotným vyšetřením dostanete k prostudování informovaný souhlas s vyšetřením a dotazník, které si prosím pečlivě přečtete a vyplňte. Na případné  dotazy Vám odpoví vyšetření provádějící lékař.

Průběh vyšetření:

  • Zdravotní sestra Vás pozve do kabinky, abyste se připravili na vyšetření. Po vyzvání se v kabince svlečete do půli těla a odložíte kovové ozdoby z krku a hrudníku.
  • Položíte se na záda na vyšetřovací stůl. Zavedeme vám kanylu do žíly na horní končetině a připojíme Vám EKG svody na hrudník. Žilní přístup je nutný pro aplikaci kontrastní látky a taktéž pro případ nutnosti podání léku na zpomalení srdeční frekvence. Během celého vyšetření budeme sledovat Vaší srdeční činnost.
  • Celou dobu vyšetření vás budeme sledovat přes sklo z vyšetřovací místnosti. V přístroji je zabudováno oboustranné komunikační zařízení, které Vám umožňuje kdykoliv na nás promluvit. Celý další postup vyšetření Vám budeme přes tento systém sdělovat – Vás prosíme o absolutní klid bez pohybů a na vyzvání zadržet dech na 10 sekund. Celé vyšetření trvá  přibližně 15 minut.
  • Při aplikaci kontrastní látky můžete cítit teplo, pocit pomočení (k pomočení nedochází, je to jen pocit), dále můžete cítit pocit kovové chuti v ústech. V případě bolesti v místě zavedené kanyly či jiných nepříjemných pocitech ve smyslu škrábání v krku, otoku tváře, horka v tváři, pocitu na zvracení, kýchání nás ihned slovně upozorněte.
  • Ačkoliv CT přístroj je velmi prostorný a většina pacientů snáší vyšetření velmi dobře, pokud trpíte klaustrofobií, upozorněte nás na to předem, pokusíme se Vám dát dostatečný prostor k adaptaci. Můžete si sebou vzít masku na oči, kterou si můžete během vyšetření nechat na tváři.

Po vyšetření:

  • Po ukončení vyšetření počkáte v čekárně 30 minut – v případě, že by se objevily neočekávané pozdní nežádoucí účinky léků či kontrastní látky. Budete-li v pořádku, odstraníme Vám zavedenou kanylu a vy můžete odejít z oddělení.
  • Můžete jíst i řídit motorové vozidlo. Pokud Vám podáme léky, které by vedli ke snížení pozornosti, výslovně Vás na to upozorníme. Po vyšetření by ste měli pít dostatečné množství tekutiny.

Výsledky vyšetření nejsou k dispozici ihned po vyšetření, je nutný čas pro zhotovení obrazové dokumentace a morfologické a funkční vyhodnocení. Vaše výsledky odešleme konkrétnímu lékaři, který je podepsán na Vámi přinesené žádance (tzv. indikující lékař).

Magnetická rezonance pro dospělé

Požadavky na odesílání snímků do ePACS zasílejte na e-mail: epacs@fnmotol.cz

Objednávání pacientů (MR evidence):

Tel.: 224 438 110, 224 438 127
Fax: 234 438 127

Vedoucí lékař

MUDr. Lukáš Mikšík
Tel.: 224 438 177
E-mail: lukas.miksik@fnmotol.cz

Prováděná vyšetření:

Oddělení vyšetří za rok kolem 10 000 pacientů. Každý den je na každém přístroji vyšetřeno 13 -15 pacientů. Pacienti jsou plánováni na MR vyšetření i v rámci odpolední pohotovosti a během víkendu.

Celé spektrum diagnostických výkonů pro hospitalizované i ambulantní pacienty. Na přístroji Intera jsou převážně vyšetřování pacienti s neurologickými indikacemi. Přístroj umožňuje hodnocení T2 relaxometrie a  traktografie. Na přístroji Avanto jsou prováděna převážně vyšetření srdce, muskuloskeletální a vyšetření břišních orgánů. Při vyšetření srdce je možné provést hodnocení srdečních funkcí (ejekční frakce). Jsou prováděny MR angiografie (mozkové tepny a žíly, krční tepny, hrudní a břišní aorta i vyšetření tepen končetin). Softwarové vybavení umožňuje vyšetření cév i bez podání kontrastní látky.

Na přístrojích jsou prováděna vyšetření v rámci vědecké spolupráce s klinickými pracovišti nemocnice – sledování pacientů s vestibulárním schwannomem (ve spolupráci s ORL), pacientů s různými typy demence, zvl. Alzheimerovou chorobou (s neurologickou klinikou), pacientů s roztroušenou sklerózou (s neurologickou klinikou), pacientek s karcinomem hrdla dělohy (s gynekologickou klinikou), s nádory ledvin a s nádory rekta.

Příprava před vyšetřením:

  • Vyšetření se provádí v magnetickém poli, je nebolestivé a nevyžaduje žádnou přípravu. Celkově vyšetření trvá v rozmezí 20 až 90 minut.
  • Před vyšetřením břicha je nutné provedení vyšetření nalačno – poslední jídlo a tekutinu je možné podat 6 hodin před vyšetřením.
  • Před MR enterografií je zapotřebí dodržet speciální dietu, se kterou vás seznámí váš indikující lékař.

Přístroje:

  • Siemens Magnetom Vida 3T
  • Siemens Avanto 1,5T
  • Philips Intera 1,5T

Sonografie pro dospělé

Objednávání pacientů (evidence):

Tel.: 224 438 129

Vedoucí lékař

MUDr. Matěj Štefánek

Tel.: 224 438 129

E-mail: matej.stefanek@fnmotol.cz

Prováděná vyšetření:

  • UZ břicha a malé pánve
  • UZ krku (štítná žláza, uzliny)
  • UZ kloubů a měkkých tkání
  • Dopplerovská vyšetření tepen a žil včetně portálního systému a renálních tepen
  • CEUS (ultrazvukové vyšetření s podáním i.v. kontrastní látky)
  • UZ elastografie

Ultrasonografie (ultrazvuk) je diagnostická zobrazovací technika založená na registraci mechanického vlnění odráženého od tkání. Je to metoda nebolestivá, dobře dostupná a bezpečná, bez radiační zátěže (oproti RTG a CT vyšetření). Není riziko poškození pacienta a umožňuje vyšetření většiny tělesných orgánů a tkání.

Příprava před vyšetřením:

UZ břicha – od půlnoci nejíst, nepít a nekouřit

UZ břicha a malé pánve – od půlnoci nejíst, nepít a nekouřit, pro hodnocení orgánů malé pánve je důležité, aby měl pacient naplněný močový měchýř (ráno nemočit či vypít 1 – 1,5 litrů tekutiny jednu až dvě hodiny před vyšetřením)

UZ krku, kloubů a měkkých tkání – není potřeba příprava

Dopplerovské vyšetření portálního systému a renálních tepen – od půlnoci nejíst, nepít a nekouřit

UZ elastografie jater – od půlnoci nejíst, nepít a nekouřit

Mamografie a sonografie prsou

Objednávání pacientů (evidence):

Tel.: 224 438 145

Vedoucí lékař

MUDr. Daniel Zoubek
Tel.: 224 438 169
E-mail: daniel.zoubek@fnmotol.cz

Na pracovišti se provádí diagnostické mamografie na přístroji Planmed Sofie a mamosonografie na přístroji Toshiba Nemio.

Výkony na mamografu:

  • mamografie základní či doplňkové projekce
  • duktografie
  • stereotakticky navigované předoperační lokalizace lézí drátkem
  • stereotakticky navigované core cut biopsie – klasické 14G jehlou či vakuové biopsie 10G jehlou

Výkony na ultrazvuku:

  • základní vyšetření či doplňkové k mamografii
  • UZ navigované předoperační lokalizace – drátky či radiofarmakem (ve spolupráci s Klinikou nukleární medicíny 2. LF UK a FN Motol)
  • UZ navigované core cut biopsie a punkce cyst

Pacientky přicházejí především ze dvou mammo poraden a onkologické  ambulace ve FNM, méně z ostatních pracovišť FNM a dále z extramurálních pracovišť. Objednací doby jsou t.č. na mammografii asi 1 – 2 týdny a na ultrazvuk k neakutnímu vyšetření 1 – 2 měsíce. Případy vyžadující  časnější vyšetření se provádějí ihned, nejpozději do týdne.

Pediatrická sonografie

Vedoucí lékař

MUDr. Zdeněk Hříbal
tel.: 224 435 060
e-mail: zdenek.hribal@fnmotol.cz

Evidence (objednávání pacientů)

tel.: 224 435 060

Na našem oddělení v aktuálně modernizovaných podmínkách používáme tři vysoce výkonné sonografické  přístroje řady TOSHIBA, jedná se o poslední řadu APLIO MX a XG s možností barevného dopplerského mapování cév,  s výkonnými sondami dle objektu zkoumání – sektorovou, lineární a nejpoužívanější konvexní. Rozsahem vyšetřovací škály pokrýváme diagnostické potřeby veškerých odborných klinických pracovišť FNM, doslova od hlavy až po paty – včetně speciálních vyšetření, jakým je například punkční biopsie pod UZ kontrolou, aktuálně pak provádíme vyšetření s podáním kontrastní látky k posouzení charakteru ložiskových změn parenchymových orgánů. K nejčastějším vyšetřením patří diagnostika onemocnění centrální nervové soustavy cestou velké fontanely, komplexní problematika chorob krku, posouzení kvality lymfatických uzlin, strukturální změny štítné žlázy, transjugulární cestou mapujeme oblast velkých cév, thymu a celkově horního mediastina, zajímavou a velmi přínosnou  disciplinou je vyšetření hrudníku – posouzení patologické kolekce tekutiny při fluidothoraxu, detekce rozpadových dutin,ale také atelaktázy či infiltrativních změn plicních. Jedinečné vyšetření, které provádíme pouze na našem oddělení je posouzení pohybu bránice po operačních výkonech, po brániční hernii nebo po operacích srdce, diagnostika paresy, měření šíře a kvality svaloviny bránice. Problematika intraabdominálních patologických změn, struktura a velikost orgánů, zánětlivé procesy, akutní stavy specifické pro  pediatrii, ileosní stavy, invaginace, apendicitidy, samozřejmě traumatické změny po úrazech, jsou rutinními úkony v běžné denní praxi.Velkou část diagnostiky zaujímají onkologické případy specifické pro dětský věk, tumory jater, ledvin a nadledvin, retroperitonea včetně gynekologických nádorových onemocnění. Důležitou a mnohdy ojedinělou  metodou je sonografické vyšetření v problematice svalových a kloubních traumat, onemocnění šlach a ostatních měkkých částí pohybového aparátu, zde úzce spolupracujeme s Klinikou rehabilitace profesora Koláře a dětskou revmatologií.

V průběhu roku 2011 jsme provedli 20 234 vyšetření, zhruba ze dvou třetin se jedná o horní a dolní polovinu břicha – 600 dopplerských vyšetření, ostatní zbývající jsou vyšetření jednotlivá – CNS, hrudník, malá pánev izolovaně a oblast měkkých částí, provedli jsme 53 renálních biopsií.

Pediatrická výpočetní tomografie

Vedoucí lékař

MUDr. Jana Svítilová
tel.: 224 438 174
e-mail: jana.svitilova@fnmotol.cz

Evidence (objednávání pacientů)

tel.:  224 435 072

Prostory oddělení pediatrické radiologie jsou vybaveny s ohledem na dětské pacienty.Pracoviště dětského CT  provádí CT vyšetření i pro mimomotolské pacienty a to jak pro děti, tak pro dospělé a spolupracuje s řadou renomovaných zdravotnických pracovišť – např. s neurochirurgickým odd. Nemocnice Na Homolce při verifikaci a vizualizaci mozkových aneurysmat.
Na pracovišti je instalován počítačový tomograf  Aquilion 64(Toshiba) s technickými parametry umožňujícími provádět  kvalitní detailní vyšetření s nízkou  dávkou záření protokoly šetrnými k dětským pacientům.
Mimo intervenčních výkonů pod CT kontrolou, CT kolonografie a CT vyšetření srdce a intervenčních metod, provádí pracoviště rutinní i specializovaná vyšetření m.j. dentální CT vč. 3D vizualizace, virtuální bronchoskopie, zobrazení  stimulačních elektrod pro následnou MR fúzi  a  CT angiografie  včetně endovaskulárního zobrazení.
Pro vyhodnocení vyšetření je používána špičková pracovní stanice Vitrea 130.
Vyšetření dětských pacientů provádějí  erudovaní RA a vyhodnocují lékaři se specializací v oboru pediatrické radiologie.
V rámci Kliniky zobrazovacích metod provádí pracoviště dětského CT kolem  2500 vyšetření ročně

Pediatrická konvenční radiologie

Vedoucí lékař

MUDr. Veronika Koukolská
tel.: 224 435 014
e-mail: veronika.koukolska@fnmotol.cz

Nově  rekonstruované odd. pediatrické radiologie   KZM v  Motole bylo slavnostně otevřeno dne 1.11.2011.

Lůžková část   je vybavena  dvěma  skiagrafickými přístroji -Ysio Fluorospot compact a  jedním  skiaskopickým  přístrojem – Luminos dRF Axiom, dětská  poliklinika  přístrojem Digital diagnost +PCR – Eleva.

Moderní  přístroje umožňují  vyšetřovat dětské  pacienty všech  věkových  kategorií  od nedonošených dětí s velmi nízkou porodní hmotností  až po dospělý věk s použitím   minimální  dávky  radiační zátěže  při zachování   maximální  výtěžnosti  všech zobrazovacích metod .

V roce   2011   bylo  na  lůžkovém odd. pediatrické radiologie provedeno 13 654 vyšetření, z toho 1486 specializovaných vyšetření se zaměřením  zejména na  diagnostiku GIT (např.vyšetření jícnu, žaludku, irigografická vyšetření, včetně intervenčních vyšetření- dilatace jícnu, desinvaginace, uropoetického systému (MCG, nefostomogramy, pyelografie, urethrografie) fistulografie, arthrografie a pod.

Na dětské poliklinice, kde  jsou rtg  vyštření  zaměřena  především na pohybový aparát, páteř a nitrohrudní orgány, bylo provedeno  23 486 vyšetření.

Všechna   rtg vyšetření  jsou   prováděna podle stanovených  standartních postupů,  které  jsou  průběžně korigovány  a  doplňovány  novými  diagnostickými  postupy.

Vzhledem k  dlouholetým  zkušenostem pracovníků odd.  s problematikou diagnostiky dětského věku poskytujeme  konsultace .

K prohloubení znalostí  v problematice pediatické radiologie nabízíme i odborné stáže  pro laboranty i lékaře  na  našem odd.

Oddělení dětské magnetické rezonance

Vedoucí  lékař

MUDr. Martin Kynčl Ph.D.
e-mail: martin.kyncl@fnmotol.cz
tel.: 224 43 5030

Evidence (objednávání pacientů)

tel.:  224 43 5031

Oddělení dětské magnetické rezonance  je nově součástí dětské části Kliniky zobrazovacích metod. Oddělení  je vybaveno MR přístrojem Achieva 1.5T firmy Philips využívající nejmodernějších doplňujících technik barevného ladění vyšetřovny (tzv. ambiente lighting). Oddělení je kompletně technicky i personálně vybaveno pro  vyšetřování a diagnostické zobrazování  patologií u nejmenších dětí, včetně vyšetření v celkové anestézii.

Diagnostické spektrum zahrnuje kompletní dětskou onkologickou, neurologickou, vlastní pediatrickou a chirurgickou problematiku v úzké spolupráci s  klinickými a výzkumnými pracovišti fakultní nemocnice v Motole.  Specializovaný tým lékařů a laborantů s vysokou erudicí v pediatrické radiologii provádí komplikovaná vyšetření též u předčasně narozených dětí, oddělení  je součástí centra prenatálního zobrazování, provádí rovněž  vyšetření spektroskopická, traktografická i funkční MR vyšetření u dětí.

Oddělení dětské magnetické rezonance poskytuje diagnostický servis pro komplikovaná vyšetření dětského věku pro Prahu a Středočeský kraj, včetně vyšetření  prováděných v celkové anestézii, působí jako konzultační pracoviště v pediatrické MR radiologii, podílí se na výzkumných projektech pediatrických klinik a výzkumných pracovišť.

Oddělení provádí souhrnně přes 50 úzce specializovaných pediatrických MR vyšetření týdně, z toho nejméně 26  v celkové anestézii.

Provozní doba

Ambulantní provoz

Po-Pá  7:00 – 15:00

Společenské aktivity

Jednou z hlavních aktivit kliniky je pregraduální výuka zobrazovacích metod studentů IV. ročníku 2. LF UK zakončená zkouškou, příprava studentů VI. ročníku 2. LF k radiodiagnostické části státní závěrečné zkoušky z pediatrie a výuka k prohlubování znalostí studentů 2. LF, kteří si zobrazovací metody vybrali jako volitelný předmět.

Lékaři KZM se podílí na postgraduální výchově v základním oboru Radiologie a zobrazovací metody, dále v nadstavbových oborech Neuroradiologie, Pediatrická radiologie a Intervenční radiologie.

Pedagogové kliniky také často přednášejí pro posluchače Univerzity 3. věku. Pracovníci KZM se aktivně účastní kongresů, publikují v zahraniční literatuře a organizují, či se podílí na organizaci českých a zahraničních kongresů.

Výsadní postavení v rámci České republiky má především pediatrická část kliniky, jejíž pracovníci metodicky vedou pediatrické radiology v celé ČR, v rámci postgraduálního vzdělávání zajišťují výuku pediatrické radiologie a mají velký podíl na celkové předatestační přípravě českých radiologů.

Ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii a Státním úřadem pro jadernou bezpečnost jsou na klinice pravidelně pořádány stáže našich i zahraničních odborníků, školících se v oblasti radiační ochrany.

Kontakt

Požadavky na odesílání snímků do ePACS zasílejte na e-mail: epacs@fnmotol.cz

Přednosta

prof. MUDr. Miloslav Roček, CSc., MBA
Tel.: 224 438 100
Fax: 224 438 120
E-mail: miloslav.rocek@lfmotol.cuni.cz

Zdravotnický zástupce přednosty pro dospělou část

MUDr. Vojtěch Suchánek
Tel.: 224 438 103
E-mail: vojtech.suchanek@fnmotol.cz

Zdravotnický zástupce přednosty pro dětskou část

MUDr. Irena Buksakowska, Ph.D.
Tel.: 224 438 100, 224 438 101
E-mail: irena.buksakowska@fnmotol.cz

Školský zástupce přednosty kliniky

MUDr. Vojtěch Suchánek
Tel.: 224 438 103
E-mail: vojtech.suchanek@fnmotol.cz

Zástupce přednosty kliniky pro vědu a výzkum

MUDr. Martin Kynčl, Ph.D.
Tel.: 224 435 025
E-mail: martin.kyncl@fnmotol.cz

Vedoucí radiologický asistent – dospělá část

Mgr. Tomáš Schilla
Tel.: 224 438 105
E-mail: tomas.schilla@fnmotol.cz

Vedoucí radiologický asistent – dětská část

Alice Jará
Tel.: 224 435 021
E-mail: alice.jara@fnmotol.cz

Sekretariát kliniky

Olga Skalická, DiS.
Tel.: 224 438 100, 224 438 101
Fax.: 224 438 120

Evidence

Dospělá část

Tel.: 224 438 133, 224 438 124
Fax: 224 438 125

Dětská část

Tel.: 224 435 012