Dermatovenerologické oddělení

Dermatovenerologické oddělení se nově nachází na 10. patře v dětské části nemocnice.
Lymfodrenáže, fototerapie a operační sál zůstávají i nadále ve 3. patře, uzel D.

Upozornění: Od 28. 6. 2024 do 8. 7. 2024 včetně bude oddělení uzavřeno z důvodu malování a výměny podlahové krytiny.

Dermatovenerologické (kožní) oddělení poskytuje péči v celém spektru chorob kožních a pohlavních pacientům z celé ČR. Specializuje se na problematiku dermatologické onkologie (nádorové onemocnění kůže, přednádorové stavy) včetně kožních lymfomů, dermatologickou alergologii a kožní choroby z povolání, lékařskou mykologii (kožní choroby působené plísněmi aj. houbami), lymfologii (vrozené i získané lymfatické otoky končetin), korektivní dermatologii. Oddělení léčí a dispenzarizuje pacienty s venerickými chorobami. Z moderních vyšetřovacích metod užíváme digitální dermatoskop (vyšetření mateřských znamének s digitálním záznamem). Oddělení je centrem pro biologickou léčbu a centrem pro léčbu kožních lymfomů. Z léčebných metod jsou k dispozici moderně vybavený operační sál k provádění operačních zákroků na kůži (totální excize, probatorní excize, operace na nehtech), korektivně dermatologických zákroků, fototerapeutický stacionář (světloléčba). K dispozici máme vysokovýkonný laser zn. Fotona XS  – Erb: YAG (drobné kožní zákroky) nebo Nd: YAG (cévky, veruky, teleangiektázie, apod.). Pracoviště ve spolupráci s transplantačními centry sleduje a dispenzarizuje pacienty po orgánových transplantacích.

Vyšetřujeme pacienty po předchozím telefonickém objednání.

Čekací doba na ambulantní vyšetření nebo na operační zákrok se pohybuje v průměru od 1 do 4 měsíců (dle typu ambulance). Pacienty bez předchozího objednání vyšetříme pouze u závažných, život ohrožujících stavů (horečnaté stavy spojené s kožními infekcemi, akutní kožní infekce, např. růže, generalizované exantémy spojené s dušností, akutní otoky v obličeji, apod.). Tito pacienti se mohou dostavit na vyšetření na oddělení v ordinačních hodinách, doba čekání na ošetření se může pohybovat v řádu několika hodin.

Objednávání pacientů od 7.00 – 8.00 hod. a 14.30 – 15.30 hod. (středa), od 7.00 – 8.00 hod. a 12.00 – 13.00 hod. (pátek), od 7.30 – 15.30 hod. (ostatní dny). K objednání po telefonu si připravte číslo pojištěnce (rodné číslo) a kontaktní telefonní číslo. Dále je zřízen e-mail kozni@fnmotol.cz. K objednání e-mailem napište jméno, příjmení, zdravotní pojišťovnu, rodné číslo, adresu, národnost, telefonní kontakt nebo e-mail.

Neposílejte fotografie, podle nich zdravotní stav neposuzujeme.

K vyšetření si přineste občanský průkaz, kartičku pojištěnce, popř. doporučení k vyšetření (není nutné). Nezapomeňte brýle na čtení!

Telefonní číslo pro objednání: 224 438 770

Z kapacitních důvodů je pozastaven příjem nových pacientů s lymfologickým onemocněním.

Odběry krve (pondělí – pátek) od 7.00 – 7.30 bez předchozího objednání.

Primář
MUDr. Alena Machovcová, Ph.D., MBA 

Zástupce primáře
MUDr. Gabriela Janoušková

Ostatní kontakty

Vrchní sestra
Mgr. Helena Janoušková
tel.: 224 438 705

Sekretariát
tel.: 224 438 700-1

Umístění:

10. patro, dětská část nemocnice – ambulantní trakt, centrum pro diagnostiku a léčbu onemocnění nehtů, akné poradna, venerologická poradna, lymfologická ambulance, korektivně-dermatologická ambulance, dermatoalergologická ambulance, sekretariát.
3. patro, uzel D, dospělá část nemocnice – operační trakt (operační sál a laserové pracoviště), laboratoře (mykologická, venerologická, alergologická), fototerapeutický stacionář, stacionář pro léčbu otoků.

Vedení a personál

Prim. MUDr. Alena Machovcová, Ph.D., MBA
MUDr. Linda Bláhová
MUDr. Klaudia Dvořáková
MUDr. Zuzana Horáčková
MUDr. Gabriela Janoušková
MUDr. Šárka Kozojedová
MUDr. Antonín Nechvátal
MUDr. Šárka Ševčíková
MUDr. Kateřina Švarcová
Mgr. Helena Janoušková (vrchní sestra)

Ambulance

Všeobecná ambulance

(lékaři se střídají dle aktuálního rozpisu), tel.: 224 438 767

MUDr. Linda Bláhová
MUDr. Klaudia Dvořáková
MUDr. Zuzana Horáčková
MUDr. Gabriela Janoušková
MUDr. Šárka Kozojedová
MUDr. Antonín Nechvátal
MUDr. Šárka Ševčíková
MUDr. Kateřina Švarcová

Ordinační hodiny:

pondělí – čtvrtek 8.00 – 12.00 a 13.00 – 15.00
pátek 8.00 – 12.00

V ambulanci jsou vyšetřováni a léčeni pacienti s onemocněním kůže, kožních adnex a sliznic včetně infekčních a alergických kožních chorob.

Struktura oddělení

Venerologická ambulance

MUDr. Klaudia Dvořáková, MUDr. Antonín Nechvátal, MUDr. Šárka Kozojedová

Ordinační hodiny:

Venerologické odběry:

denně: 8.00 – 10.00

Ve venerologické ambulanci jsou vyšetřováni a léčení pacienti s pohlavně přenosnými chorobami. Podle způsobu přenosu jsou rozděleny na:

  1. klasické pohlavní nemoce podléhající povinnému hlášení, evidenci, depistážnímu šetření a dispenzarizaci.
  2. ostatní sexuálně přenosné choroby (zejména infekce močopohlavního ústrojí způsobené chlamydiemi, mykoplazmaty a dalšímí patogeny).

Tato onemocnění mají úzkou interdisciplinární vazbu s příbuznými obory medicíny, především s gynekologií, Centrem reprodukční medicíny a urologií, se kterými spolupracujeme.

Telefon:

224 438 776

Dermatoalergologická ambulance

Lékaři:

prim. MUDr. Alena Machovcová,Ph.D., MBA, MUDr. Kateřina Švarcová, MUDr. Zuzana Horáčková
MUDr. Gabriela Janoušková

Ordinační hodiny:

pondělí  9.30 – 12.00 a 13.00 – 15.00; 8.00 – 9.30 (uzavírání testů)
středa  8.00 – 9.00 (odečty testů)
čtvrtek  8.00 – 9.00 (odečty testů)
pátek  8.00 -9.00 (odečty testů)

V ambulanci jsou vyšetřováni pacienti s podezřením na kontaktní přecitlivělost a pacienti s podezřením na kožní chorobu z povolání. Vyšetření se provádí epikutánními testy, které se aplikují obvykle na kůži zad. K testování se používají standardní sady alergenů. Kromě  evropské základní sady používáme sady specializované (stomatologická sada, sada lokálních anestetik, chemikálie gumy, konzervačních látek kosmetiky a další). Odečítání testů probíhá po 48, 72, 96,168 hodinách. Uzavírání testů je za týden od nalepení. Při pozitivitě testů je pacient poučen, vybaven alergologickým průkazem a informačními letáky.

Telefon:

224 438 760

Digitální dermatoskop

Lékaři:

MUDr. Linda Bláhová, MUDr. Gabriela Janoušková

Ordinační hodiny:

úterý 9.30 – 12.00 a 13.00 – 15.00

Ambulance se zabývá vyšetřováním a pravidelným kontrolováním pigmentových změn na kůži, benigních a maligních tumorů. Výhodou vyšetření digitálním dermatoskopem je několika násobné zvětšení vyšetřovaného projevu a jeho archivace v počítači k dalším kontrolám.

Telefon:

224 438 760

Dermatoonkologická poradna

Lékaři:

MUDr.  Linda Bláhová, MUDr. Šárka Ševčíková

Ordinační hodiny:

úterý   10.00 – 12.00
pátek  10.00 – 12.00

V ambulanci jsou vyšetřováni a dispenzarizováni pacienti po diagnostikovaném maligním melanomu, bazaliomu, spinaliomu či jiném kožním nádoru. Dále oddělení spolupracuje při diagnostice a léčbě s dalšími pracovišti FN v Motole. Ambulance se specializuje na diagnostiku a léčbu kožních lymfomů.

Telefon:

224 438 764

Ambulance korektivní dermatologie

Lékaři:

MUDr. Linda Bláhová, MUDr. Šárka Ševčíková

Ordinační hodiny:

úterý    8.00 – 10.00
pátek   8.00 – 10.00

V ambulanci jsou ošetřováni pacienti s akné, projevy stárnutí pleti, vráskami,  kožními výrůstky, drobnými hemangiomy, rozšířenými cévkami apod. Provádíme chemický peeling koncentrovanou kyselinou glykolovou. Fibromy, hemangiomy a teleangietázie jsou odstraňovány diatermokoagulací nebo laserovým ošetřením.

Laserové zákroky

Konzultace před plánovaným zákrokem.

Nově je možné využít ošetření vysokovýkonným laserem Fotona XS Er:YAG a Nd:YAG k odstraňování drobných kožních výrůstků, seboroických veruk, bradavic, ochlupení, teleangiektázií a rozšířených cévek. Laserové zákroky se provádí na operačním sále ve 3.p., uzel D

Telefon:

224 438 764

Ambulance pro terapii otoků

Lékaři:

MUDr. Kateřina Švarcová

Ordinační hodiny:

úterý 13.00 – 15.00
středa 8.00 – 12.00

V ambulanci jsou vyšetřováni a dispenzarizováni pacienti (děti i dospělí) s primárním a sekundárním lymfatickým otokem a lipohypertrofií. Ambulance úzce spolupracuje s odborníky z kliniky zobrazovacích metod, nukleární medicíny a chirurgie, případně i dalších oborů. V návaznosti na výsledky vyšetření jsou pacienti zařazeni do léčebného programu lymfodrenáží na lymfoterapeutickém stacionáři. Pacient dochází na lymfodrenáže dle indikace lékaře. Prováděna je přístrojová lymfodrenáž přístrojem PNEUVEN BEVUK a manuální lymfodrenáž, antifibrotické hmaty. Ambulance se specializuje na postižení dětí s vrozeným lymfedémem a hemihypertrofiemi.

Telefon:

224 438 764

Centrum pro biologickou léčbu

Lékaři:

MUDr. Linda Bláhová, MUDr. Kateřina Švarcová, MUDr. Gabriela Janoušková

Ordinační hodiny:

pondělí   8.00 – 12. 00 ,13.00 – 15.00

Vyšetřujeme, sledujeme pacienty se všemi formami psoriázy, atopickým ekzémem, chronickou kopřivkou, hidradenitis suppurativa. Pacienti jsou léčeni místní celkovou léčbou, docházejí na fototerapii. V centru pro biologickou léčbu psoriázy jsou léčeni tzv. biologickou léčbou.

Telefon:

224 438 776

Fototerapeutický stacionář

Lékaři:

MUDr. Kateřina Švarcová, MUDr. Šárka Ševčíková

Ordinační hodiny:

pondělí – čtvrtek 8.00 – 15.00
pátek 8.00 – 12.00

Fototerapie je nedílnou součástí dermatologické léčby, využívá záření UVA i UVB části spektra, samostatně nebo v kombinaci s vnitřně nebo zevně aplikovanými léky. Indikační spektrum fototerapie je poměrně široké. Nejčastěji jsou k fototerapii indikovány následující diagnózy: atopický ekzém, lupénka, lichen, pruritus, palmoplantární psoriáza, vitiligo, kožní lymtomy a řada dalších.

Centrum pro diagnostiku a léčbu onemocnění nehtů

Lékaři:

MUDr. Gabriela Janoušková

Ordinační hodiny:

úterý 8.00 – 9.30

Ambulance se zabývá širokým spektrem onemocnění nehtů kromě onychomykózy (plísňové onemocnění) se specializujeme na ošetření zarůstajících nehtů, laserové ošetření onychomykózy. U pacientů s onychomykózou provádíme mykologické odběry s následným mikroskopickým a kultivačním vyšetřením. Podle rozsah postižení je následně pacientům doporučena lokální nebo celková léčba. U ostatních pacientů provádíme bioptické vyšetření z nehtových valů, specializované zákroky na nehtech.

Telefon:

224 438 760

Akné poradna

Lékaři:

prim. MUDr. Alena Machovcová, Ph.D., MBA, MUDr. Gabriela Janoušková

Ordinační hodiny:

pátek 9.00 – 12.00

Ambulance se specializuje na léčbu obličejových dermatóz, zejména akné.

Telefon:

224 438 760

Laboratoř

  1. venerologická – vyšetření na syfilis v zástinovém mikroskopu, mikroskopické vyšetření na kapavku a ostatní venerické choroby
  2. mykologická – mikroskopické (prosté a fluorescenční)
  3. dermatoalergologická – se specializuje na vyšetřování kožních chorob z povolání, přípravu alergenů z pracovního prostředí pacientů s podezřením na kožní chorobu z povolání k testování těchto pacientů.

Pokyny k objednání

Pokyny k objednávání pacientů

  • Pacienty objednáváme telefonicky na tel. čísle 224438770 od 7.00 – 8.00 hod. a 14.30 – 15.30 hod. (středa), od 7.00 – 8.00 hod. a 12.00 – 13.00 hod. (pátek), od 7.30 – 15.30 hod. (ostatní dny). K objednání po telefonu si připravte číslo pojištěnce (rodné číslo) a kontaktní telefonní číslo, nebo na e-mailu kozni@fnmotol.cz K objednání e-mailem napište jméno, příjmení, zdravotní pojišťovnu, rodné číslo, adresu, národnost, telefonní kontakt nebo e-mail.
  • Na veškeré ambulance je čekací doba cca 2 měsíce (1 – 4 měsíce dle typu ambulance).
  • Volné termíny pro objednávání na specializované ambulance a operační sál se otevírají vždy v posledním týdnu předcházejícího měsíce (např. termíny na březen se otevírají po 25. 1.; termíny na duben jsou k dispozici po 25. 2. atd.).
  • Počet míst k objednání na specializované ambulance a operační sál jsou dané časovým rozpětím nutným k vyšetření a kapacitními možnostmi pracoviště.

Fotogalerie