Profesor Walter Klepetko, M.D. spoluoperoval ve FN Motol 2 pacienty s komplexním onemocněním průdušnice

9. 1. 2024

Dnes 9. 1. 2024 přijel profesor Walter Klepetko do FN Motol, aby spoluoperoval 2 pacienty s komplexním onemocněním průdušnice. Spolupráce s profesorem Klepetkem pomůže rozvoji Laryngotracheálního programu ve FN Motol. Za vedení nemocnice pana profesora přivítal náměstek MUDr. Pavel Budinský, PH.D., MBA, který se během setkání vyjádřil k perspektivám budoucí spolupráce mezi Rakouskem a Českou republikou v oblasti zdravotnictví a možnostem učit se od rakouských kolegů, zejména v rámci práce s mladými lékaři a fungování rakouského zdravotnictví.

Profesor Walter Klepetko, M.D. je profesorem hrudní chirurgie na Lékařské univerzitě ve Vídni a je světově uznávaným specialistou v hrudní a transplantační chirurgii. Je expertem pro pokročilou hrudní chirurgii, transplantaci plic, laryngotracheální chirurgii a chirurgii jícnu. Je spoluautorem mnoha mezinárodních doporučených postupů. Kromě nespočtu dalších akademických úspěchů byl prezidentem Evropské asociace kardio – torakální chirurgie a zástupcem Evropy v radě Americké asociace torakálních chirurgů. Co by hostující profesor přednášel na předních akademických institucích jako jsou Harvard, Stanford, Cleveland, Kodaň, Řím a Curych. Od roku 2010 vedl Kliniku hrudní chirurgie v AKH ve Vídni, kde vybudoval jeden z celosvětově největších a nejúspěšnějších programů transplantace plic na světě. V současné době je prof. Walter Klepetko ředitelem Vídeňského mezinárodního centra hrudní onkologie (VICTO).

V roce 1994 vyjel tým lékařů pod vedením prof. Pafka do Vídně, aby se u právě prof. Waltera Klepetka v Allgemeines Krankenhaus (AKH) učili operační techniku transplantace. Profesor Klepetko tak pomohl vybudovat český program transplantace plic ve FN Motol. Mimo českého programu se podílel na vytvoření dalších 6 evropských trasnplantačních programech.