FN Motol otevírá brány nového moderního Očkovacího centra pro veřejnost

Fakultní nemocnice v Motole pro své klienty otevřela nové a moderně vybavené prostory Očkovacího centra. Tímto krokem reaguje na rostoucí zájem veřejnosti o vakcinaci a odborné poradenství v oblasti cestovní medicíny. Nové prostory poskytují klientům nejen komfortní zázemí, ale také snadnější a rychlejší přístup.

Očkovací centrum FN Motol vzniklo přeměnou a rozšířením původního covidového očkovacího centra v lednu 2023. Ačkoliv bylo centrum nejprve umístěno v provizorních prostorách, za období od ledna 2023 do června 2024 zde bylo ošetřeno téměř 20 tisíc klientů. Zvláště velký nárůst byl zaznamenán u cestovatelů, kteří vyhledávají předvýjezdové poradenství. 

„Cestovní medicína je jedním z hlavních programů naší kliniky. Jen za první pololetí letošního roku jsme ošetřili více než 6,5 tisíce klientů,“ uvádí MUDr. Veronika Jegorová z Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.

Očkovací centrum poskytuje širokou škálu očkování pro všechny věkové skupiny, včetně rizikových pacientů, u nichž je vakcinace indikována ze zdravotních důvodů a hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Kromě samotné vakcinace centrum nabízí také odborné poradenství, které pomáhá klientům zorientovat se v očkovacích schématech a dalších preventivních opatřeních.

„Velkou výhodou našeho centra je, že dokážeme nabídnout nejen kvalitní předvýjezdové poradenství, ale i zdravotní péči pro cestovatele, kteří se po návratu z tropů či rizikových oblastí potýkají se zdravotními obtížemi,“ říká MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. 

„Mezi další výhody našeho centra patří, že nabízíme termíny i v odpoledních a večerních hodinách, klienti se mohou objednat snadno pomocí online objednávacího systému, máme k dispozici všechny registrované vakcíny, ale zejména profesionální a ochotný personál,“ doplňuje Mgr. Milena Chybová, vrchní sestra Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol. 

Nové prostory se nacházejí na terase mezi budovou ředitelství a Dětskou poliklinikou a jsou snadno přístupné městskou hromadnou dopravou, neboť Očkovací centrum se nachází blízko výstupu z metra linky A. Díky rozšířeným kapacitám a modernímu vybavení je Očkovací centrum FN Motol připraveno uspokojit i nejnáročnější klientelu.

Součástí slavnostního otevření nových prostor, byla také výstava fotografií z cest MUDr. Pavlíny Piťhové, Ph.D., lékařky Geriatrické interní kliniky 2. LF UK a FN Motol. Fotografie zachycují exotická místa z různých částí světa, která jsou zároveň častými destinacemi klientů Očkovacího centra. 

„Cestování mě inspiruje nejen v osobním životě, ale také v práci. Vystavené fotografie jsou nejen vzpomínkou na zajímavá místa, ale i připomínkou důležitosti očkování a prevence při cestách do rizikových oblastí,“ uzavírá MUDr. Pavlína Piťhová, Ph.D.

Více informací nejen o očkování, ale i cestovní medicíně naleznete na pravidelně aktualizovaném webu Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2. LF UK a FN Motol.