Postup FN Motol při žádosti o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace nebo pořízení výpisů, opisů a kopií

V případě, že pacient, který byl léčen ve Fakultní nemocnici v Motole (dále jen FN Motol), nebo osoba jím pověřená, případně osoba jemu blízká (dále jen žadatel), požaduje nahlédnout do zdravotnické dokumentace (dále jen ZD) vedené ve FN Motol, nebo požaduje-li pořídit výpis, opis nebo kopii ze zdravotnické dokumentace nebo její části, musí vyplnit přiložený formulář „Protokol o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace, nebo o pořízení výpisů nebo kopií“.

Do tohoto protokolu žadatel uvede rozsah a formu požadovaných informací, způsob převzetí a vztah k pacientovi. Je nutné zvolit rozsah nahlédnutí či výčet kopií pořízených ze ZD.

Možnosti pořízení jsou:

  • kompletní ZD z celé FN Motol
  • kompletní ZD z jednotlivých zdravotnických pracovišť za určité období
  • pitevní protokol
  • kopie snímků ze zobrazovacích metod (RTG, MRI, CT apod.) pořízených na CD nosiči

Vyplněný formulář zašlete e-mailem na adresu nlpp@fnmotol.cz nebo poštou na adresu:

Fakultní nemocnice v Motole
Sekretariát náměstka pro léčebně preventivní péči
V Úvalu 84
150 06, Praha 5

Další možnost je osobní předání vyplněného formuláře na podatelně, příslušném zdravotnickém pracovišti či na sekretariátu náměstka pro léčebně preventivní péči. Všechny tyto žádosti musí obsahovat náležitosti, které jsou uvedeny v tabulce níže.

V případě dotazů se lze obrátit na sekretariát náměstka pro léčebně preventivní péči nebo telefonicky na čísle 224 431 026.

Pokud pacient v rámci poskytované péče neurčil v „Informovaném souhlasu“ žadatele jako osobu, která může být informována o jeho zdravotním stavu, nebo nahlížet do zdravotnické dokumentace o něm vedené nebo do jiných zápisů vztahujících se k jeho zdravotnímu stavu, pořizovat si výpisy nebo kopie těchto dokumentů, je žadatel povinen prokázat vztah k pacientovi předložením příslušných dokladů. Viz tabulka níže.

Žadatel  Podmínky k poskytování informací ze zdravotnické dokumentace ošetřovaných pacientů Ověřování totožnosti žadatele 
Pacient osobně bez souhlasu občanský průkaz
Příbuzný pacienta zápis v „Informovaném souhlasu“ kde ošetřovaný pacient či zákonný zástupce souhlasí s poskytováním informací o zdravotním stavu ze zdravotnické dokumentace 

plná moc s písemným souhlasem ošetřovaného pacienta

občanský průkaz, prokázání příbuzenského vztahu např. rodným listem, čestné prohlášení o osobě blízké
Příbuzný pacienta po jeho smrti zápis v „Informovaném souhlasu“ kde ošetřovaný pacient či zákonný zástupce souhlasí s poskytováním informací o zdravotním stavu ze zdravotnické dokumentace, nesmí být udělen zákaz ošetřovaného pacienta občanský průkaz 

prokázání příbuzenského vztahu rodným listem nebo čestným prohlášením o osobě blízké