MÝTY A FAKTA V TĚHOTENSTVÍ

Mýty a nepravdy v období těhotenství se hojně objevují nejen u nás, ale po celém světě. V Asii věří, že konzumace šafránu během těhotenství způsobí světlejší pleť miminka. Pravdou však je, že velmi vysoké dávky šafránu v těhotenství mohou být nebezpečné, protože šafrán může zvyšovat kontrakce děložního svalstva. V Indii a Malajsii zase věří, že papája, jackfruit (chlebovník) či ananas mohou v těhotenství způsobovat komplikace. Další publikace z Keni dokonce uvádí, že konzumace listové zeleniny může během kojení miminku způsobit škytavku.

Jaké jsou ale nejčastější těhotenské mýty u nás? 

grafika těhotné ženy

Budu mít velké miminko, pokud budu užívat vitaminy v těhotenství 

Jedním z velmi častých mýtů, který stále zaznívá i z ordinací gynekologie, může být, že by žena měla vysadit těhotenské vitaminy, aby neměla „macka“. Porodní váhu dítěte ovlivňuje mnoho faktorů. Od genetiky přes 

patologie (např. cukrovka), váhu ženy až po stravu, jež těhotná žena přijímá před i během těhotenství, a to včetně doplňků stravy. 

Těhotenství zvyšuje požadavky na určité živiny, které zajišťují výživu novorozence. Existuje spousta studií, které nepopiratelně hovoří o pozitivním vlivu vitaminů a dalších mikronutrientů na zdraví plodu. 

Tyto studie se shodují na faktu, že příjem určitých vitaminů (např. D, B1, B3, B12 a dalších) snižuje riziko narození dětí nízkého gestačního věku (tzn. velmi nízká hmotnost a malý vzrůst). To znamená, že dostatečný a přiměřený příjem kvalitních vitaminů napomáhá k narození dítěte v nejideálnější možné váze a míře. Neznamená to ale, že příjem doplňku stravy plošně a uměle zvyšuje hmotnost dítěte. Výsledky těchto studií a doporučení světových autorit podporují příjem vitaminů a minerálů během celého těhotenství. 

V posledních letech riziko obezity samozřejmě stoupá, proto existují i studie, které zkoumají, zda není korelace mezi příjmem vitaminů a vysoké porodní váhy. Tyto studie ale uvažují nepřiměřeně velká množství mikronutrientů. Závěrem bych však ráda uvedla, že určitě nechceme nijak rozporovat individuální přístup lékaře, který zná váš zdravotní stav nejlépe. 

Jedna sklenička čas od času v těhotenství nevadí 

Dalším velmi rozšířeným mýtem je, že užívání malého množství alkoholu v těhotenství je naprosto v pořádku. Ve skutečnosti Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uvádí, že není známé žádné bezpečné množství alkoholu během těhotenství nebo dokonce při snaze otěhotnět. Všechny druhy alkoholu jsou stejně škodlivé, včetně všech druhů vína a piva. 

Důvodem dle CDC je, že alkohol obsažený v krvi maminky pupeční šňůrou přechází do organismu miminka. Užívání alkoholu během těhotenství může plodu způsobit řadu komplikací včetně tělesných, behaviorálních a intelektuálních poruch. Označují se jako poruchy fetálního alkoholového spektra (FASD). Děti s FASD mohou mít abnormální rysy obličeje, malou velikost hlavy, menší vzrůst, nízkou tělesnou hmotnost, špatnou koordinaci, hyperaktivitu, špatnou paměť a mnoho dalších.

Neměla bych vůbec pít kávu během těhotenství 

Kofein je stabilní alkaloid ze skupiny metylxanthinů. Je oblíben pro svoje psychostimulační účinky, zvyšuje duševní bdělost a má vliv na rychlejší a jasnější myšlení. Nachází se v čaji, kávě, kolových nápojích, energetických nápojích a kakau. Kofein je pravděpodobně nejčastěji používaná farmakologicky aktivní látka na světě.

Bylo publikováno, že denní příjem kofeinu do 300-400 mg/den nemá pro zdravou dospělou populaci vedlejší účinky. Výsledek epidemiologického výzkumu dokonce naznačuje, že konzumace kávy může pomáhat v prevenci před několika chronickými onemocněními, včetně diabetu mellitu druhého typu. Konzumace kávy je však spojena i s rizikovými faktory kardiovaskulárních onemocnění, jako je například vysoký krevní tlak. 

V lidském těle je kofein absorbován z gastrointestinálního traktu, 99 % kofeinu je po konzumaci vstřebáno za 30–45 minut. 

Během těhotenství je ale třeba dávkování kofeinu trochu snížit. Kofein díky své lipofilitě prochází placentou, ale plod ani placenta neobsahují enzymy pro jeho metabolizaci. To potenciálně může ovlivnit vývoj plodu. Epidemiologické studie ukázaly, že pití kávy v těhotenství může být asociováno s nižší porodní váhou miminka a dalšími komplikacemi. Zároveň je během těhotenství rychlost metabolizace kofeinu u matek výrazně snížena, a to zejména po prvním trimestru. Poločas rozpadu kofeinu se tak zvyšuje z 2,5–4,5 hodin až na 15 hodin. 

Z tohoto důvodu by se těhotné a kojící ženy (kofein prochází do mateřského mléka) měly vyhýbat nadměrným dávkám kofeinu. Neznamená to ale, že by si kávu nemohly dát vůbec. Je třeba však zvažovat všechny zdroje kofeinu, tedy i z čaje či čokolády. American Pregnancy Association, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a další světové autority doporučují, aby konzumace kofeinu zůstávala pod 200 mg (zhruba 2 šálky středně silné kávy denně). 

tabulka, kofein

text: Mgr. Diana Herbsová, R&D manager ze společnosti Verra Science s.r.o.